Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/var/www/html/web1/eit/public_html/includes/menu.inc 579 sor).
Kvantumbitek előállítása, megosztása és kvantuminformációs hálózatok fejlesztése
Azonosító:
2017-1.2.1-NKP-2017-00001
Fázis:
Szakmai megvalósítás
Időtartam:
2017.10.01 - 2021.10.31
Leírás:

A projekt célja a hazai kutató-fejlesztő közösség bekapcsolása a kvantumtechnológia világszerte tapasztalható gyorsuló fejlődésébe. A kvantumtechnológiai fejlesztési potenciál eléréséhez a meglévő laboratóriumi kapacitás jelentős bővítését kell elvégezni. A kiindulási alap az utóbbi években európai forrásokból (ERC Starting Grant), hazai infrastrukturális forrásokból (MTA INFRA), illetve projektpályázatokból (MTA Lendület) kialakított kísérleti rendszerek, amelyeket a pályázat keretében szándékozunk kvantumbit-műveletek elvégzésére alkalmas kísérleti rendszerekké fejleszteni. A fizikai rendszerek különbözősége ellenére a tervezett fejlesztésekben nagyon sok a közös feladat, így a konzorciumi partnerek közös erőfeszítésben építhetik a kvantumbitek mikrohullámú és a lézeres manipulációját lehetővé tévő kiterjesztéseket, illetve a kvantumkommunikációhoz szükséges fotonikai eszözöket. A projekt tevékenységei együttesen adják ki a kvantumtechnológia szerkezetét, amelyet a terület vezető kutatói egy részletes tanulmányban, a Quantum Manifesto-ban  http://qurope.eu/manifesto) határoztak meg, és amelyet átvett az EU H2020 Quantum Technologies Flagship program.

BME résztvevők:
BME Fizikai Intézet, BME HIT (BME EIT a koordinátor)
BME szerepe:
konzorciumi tag, Dr. Imre Sándor és Dr. Zaránd Gergely szakmai irányítók
EIT tevékenység:
projektkoordináció
Külső résztvevők:
MTA Wigner Fizikai Kutatóintézet (konzorciumvezető), Eötvös Loránd Tudományegyetem, BME, Nokia Bell Labs, BHE Bonn Hungary, Femtonics Kft., Ericsson Magyarország
EIT kontakt:
Andrásiné Szántay Petra, andrasi.petra@eit.bme.hu