Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/var/www/html/web1/eit/public_html/includes/menu.inc 579 sor).
2019. január 25. 23:59

VERSENYFELHÍVÁS

 

„Matematika mindenkinek” 2018-2019

Országos verseny középiskolák 9-13. osztályos tanulói számára

 

A Bay Zoltán Tudomány- és Technikatörténeti Alapítvány (BZA) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának Egyesült Innovációs és Tudásközpontja (BME EIT) „Matematika mindenkinek” címmel idén is versenyt hirdet a középiskolák 9-13. osztályos tanulóiból álló csapatok számára.

A verseny kiemelt célja a tanulók tudományos, művészeti és gyakorlati ismereteinek gyarapítása úgy, hogy egyúttal élményszerűvé váljon a tanulók számára a matematikai ismeretek elsajátítása és alkalmazása.

A versenyen tehát olyan matematikai témák feldolgozását várjuk, amelyek során szemléletesen bemutatható a matematika jelenléte más tudományágakban, vagy a különböző művészeti ágakban, illetve a mindennapok gyakorlatában.

A verseny két kategóriában kerül megrendezésre korcsoportok szerint:

 • I. kategória: 9-10. évfolyamos tanulók csapata
 • II. kategória: 11-13. évfolyamos tanulók csapata

A versenyre legfeljebb 3 fős diákcsapatok nevezhetnek.

A versenyre jelentkezés és a részvétel díjmentes!

 

 

A verseny lebonyolítása

 

NEVEZÉS

 

A versenyre 2-3 fős középiskolás csapatokat lehet benevezni.

Nevezéskor minden egyes leendő pályamű esetén megadandó adatok:

 • a pályázati kategória*,
 • a pályázó csapat neve*,
 • az iskola neve*,
 • a felkészítő tanár neve*,
 • a felkészítő tanár e-mail címe,
 • a felkészítő tanár telefonos elérhetősége,

A versenyre benevező csapatok elfogadják az alábbi szabályokat:

 • a *-gal jelölt adatok a verseny során nem változtathatók meg,
 • egy csapatnévvel – mindkét kategóriát tekintve - csak egy pályázatot lehet benyújtani,
 • a csapat vállalja, hogy az első fordulóból tovább jutva részt vesz a budapesti döntőben,
 • a BME és a BZA jogosult honlapjain nyilvánosan megjeleníteni a pályaműveket.

Nevezni az alábbi címen lehet: http://eit.bme.hu/news/20181109-nevezes-matematika-mindenkinek-2018-9-versenyre

A nevezés határideje: 2018. november 30.

FRISSÍTÉS!: Ha elmulasztotta a nevezést, akkor is tud pályázni! Menjen az alábbi linkre, és „Csapatnév” helyre írja be a csapat nevét, majd a „Következő oldal”-ra kattintva pótolni tudja a regisztrációt, és rögtön utána (vagy később is) feltöltheti a pályaművet:

http://eit.bme.hu/content/Matematika-mindenkinek-2018-feltoltes

 

1. FORDULÓ

 

Pályamű benyújtása

Az első fordulóban a benevezett csapatoknak prezentációt, vagy saját gyártású filmet (videót, animációt) kell készíteniük a matematika bármilyen alkalmazási területéről, pl. tudományos-műszaki, művészeti, illetve bármely gyakorlati témában. Filmmel (videóval, animációval) történő pályázás esetén 4-7 diából álló kiegészítő (magyarázó) prezentációt is be kell nyújtani. A pályaművekben felhasznált nem saját készítésű videók, filmek vagy animációk nem haladhatják meg egyenként a 30 másodpercet és összességükben a 2 percet, valamint forrásukat fel kell tüntetni.

 

A prezentáció (ppt, prezi) esetén az első szlájdon, film (animáció) esetén az indító képen és a kiegészítő prezentáció első szlájdján az alábbiakat kell feltüntetni:

 • pályázati kategória*
 • pályamű címe
 • csapat neve*
 • csapat tagjainak adatai: név és osztály

A *-gal jelölt adatok a nevezéskor rögzítésre kerültek, nem változtathatók meg! Kérjük, hogy a fentieken kívül a pályaműben egyéb adatokat (iskola, felkészítő tanár, stb.) NE tüntessenek fel!

A benyújtandó pályamű terjedelme:

 • a prezentáció terjedelme: maximum 15 dia
 • a film vagy animáció hossza: maximum 5 perc és a kiegészítő prezentáció 4-7 diából álljon.

A pályaműveket elektronikusan lehet feltölteni 2018.12.01-től az alábbi webcímen: http://eit.bme.hu/content/matematika-mindenkinek-2018-feltoltes

A pályaművek benyújtásának (feltöltésének) határideje: 2019. január 17.  2019. január 28-án.

 

Bírálat

A fentieknek megfelelő pályaműveket szakmai zsűri bírálja el. A bírálati szempontok az alábbiak:

 • A pályamű ötletessége, újszerűsége (0-10 pont) – mennyire ötletes, újszerű a témaválasztás a matematikai törvényszerűségek bemutatása szempontjából, és mennyire érdekesen tud a pályamű a jelenségek matematikai alapjaira rámutatni.
 • A pályamű szakmaisága (0-10 pont) – mennyire pontos a jelenség leírása (modellezése), mennyire felel meg a pályamű a matematika tudomány szakmai követelményeinek, illetve az általános tudományos igényességnek (áltudományok kiszűrése is itt történik).
 • A pályamű felépítése (0-10 pont) – mennyire lényegre törő és érthető az összeállítás, mennyire logikus az anyag felépítése.
 • A pályamű tetszetőssége, igényessége (0-10 pont) – mennyire igényes, kidolgozott a pályamű, mennyire ötletesek, érthetőek és látványosak a pályaműben szereplő illusztrációk (de nem a számítástechnikai, vagy informatikai tudást mérjük!).
 • Továbbjutásra javasolt pályamű (5 pont) - minden bíráló megjelölhet kategóriánként maximum 6 pályaművet, amelyet döntőbe jutásra javasol, s ez érintett csapatok esetében 5 plusz pontot jelent.

Valamennyi fenti bírálati szempont keretében a bírálók előnyben részesítik (azaz magasabb pontszámmal illetik) azokat a pályaműveket, amelyek a versenyzők által elvégzett kísérletről történő képes vagy filmes beszámolót is tartalmaznak, különösen, ha a kísérlet saját készítésű eszközökkel történt, illetve egyedi/saját ötleten alapult.

A döntőbe (azaz a 2. fordulóba) a zsűri döntésének megfelelően kategóriánként a legmagasabb pontszámot elért 6-8 pályamű kerül be.

Az 1. forduló eredményéről a csapatokat 2019. február 22-ig értesítjük.

 

 

2. FORDULÓ (DÖNTŐ)

 

Időpontja:  2019. március 28. csütörtök, 14 óra.

Helyszíne:  BME VIK EIT Neumann tárgyaló (1111 Budapest, Egry J. u. 18. V1 ép. C213) (https://goo.gl/maps/ePJ4XndigJG2)

Minden résztvevő csapatot várunk 14:00-tól!

 

Pályaművek bemutatása

A csapatok a pályaműveket a zsűri és a többi döntős csapat előtt mutatják be, az alábbiak szerint:

 • a csapatoknak maximum 10 percben kell a bemutatót megtartaniuk,
 • film (animáció) típusú pályamű vetítéséhez hozzá tartozik a kiegészítő (magyarázó) prezentáció bemutatása, de a teljes bemutató ebben az esetben sem haladhatja meg a 10 percet,
 • a döntőbe jutott pályaművek kiegészítése, feljavítása (a megadott határidőig!) megengedett (pl. a szóbeli előadásra tekintettel célszerű a diák eredeti szövegeit csökkenteni),
 • helyszínen bemutatásra kerülő kísérletek esetén ezeket kérjük előre jelezni, a technikai feltételek egyeztetése céljából.

 

Bírálat

A döntőben a zsűri az előadásokat az első fordulóban ismertetett szempontok alapján értékeli, de hangsúlyozzuk, hogy a zsűri valamennyi bírálati szempont keretében előnyben részesíti (azaz magasabb pontszámmal illeti) azokat a pályaműveket, amelyek a versenyzők által elvégzett kísérletről történő képes vagy filmes beszámolót is tartalmaznak, különösen, ha a kísérlet saját készítésű eszközökkel történt, illetve egyedi/saját ötleten alapult.

A zsűri az alábbi díjak odaítélésről dönt:

 • Matematika mindenkinek verseny Fődíja,
 • Matematika mindenkinek verseny I. kategória I., II. és III. helyezések,
 • Matematika mindenkinek verseny II. kategória I., II. és III. helyezések.

 

Eredményhirdetés

A zsűri a döntőt követően a helyszínen eredményhirdetést tart, de a Fődíj és az I-III. helyezések érintettjei a pontos sorrendet csak az „Ünnepélyes díjátadáson” tudják meg.

Az eredményeket és a díjazott pályaművek elektronikus változatait a www.eit.bme.hu weboldalon megjelentetjük.

 

 

ÜNNEPÉLYES DÍJÁTADÁS:

 

A Fizika mindenkinek és a Matematika mindenkinek versenyek záró eseménye egy közös rendezvény, amelyen megtörténik a Fődíjak és az I-III. helyezések végső eredményhirdetése és a díjak átadása, valamint a Matematika mindenkinek és a Fizika mindenkinek versenyek együttes eredményei alapján - a „Legeredményesebb felkészítő tanár” és a „Legsikeresebb iskola” elismerések átadása.

 

Az ünnepélyes díjátadás időpontjáról, helyszínéről és programjáról a 2. (szóbeli) fordulók során adunk tájékoztatást a helyszínen, és emellett az érintetteknek e-mailben külön értesítést küldünk.

 

 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

 

Védnökök:

Dr. Kádár György fizika tudományok doktora, BZA kurátora

Prof. Dr. Jakab László egyetemi tanár, BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja
 

Szervezőbizottság:

Dr. Kovács Kálmán egyetemi docens (BME VIK EIT igazgatója), a szervezőbizottság elnöke

Richlik-Horváth Katalin középiskolai tanár, a verseny szakmai felelőse

Czaba Eszter és Molnár Simon projekt munkatársak, BME VIK EIT

 

Kapcsolattartó: 

Czaba Eszter (BME VIK EIT) +36 1 463 3417czaba.eszter@eit.bme.hu

  

A tavalyi verseny helyezettjeinek pályaművei itt találhatók meg: http://eit.bme.hu/content/matematika-mindenkinek-2017-dijazottak.