Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/var/www/html/web1/eit/public_html/includes/menu.inc 579 sor).
2020. február 27. 14:00

Elkészült a BME-n február 26–27-én rendezendő nemzetközi űrkutatási konferencia részletes tudományos programjának előzetese.

2020. február 26–27-én rendezik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) a H-SPACE konferenciák sorozatának immár hatodik eseményét. Ahogy a sorozat előző konferenciáit, úgy a H-SPACE 2020-at is a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Egyesült Innovációs és Tudásközpontja szervezi, együttműködve a Magyar Asztronautikai Társasággal (MANT). Ez egy nemzetközi űrkutatási konferencia, amely az űrkutatás és űrtevékenység tudományos, technológiai és oktatási kérdéseivel foglalkozik. Az esemény lehetőséget biztosít arra is, hogy magyar kutatók tudományos tevékenysége széles publicitást kapjon.

Az előadásokkal és poszterekkel való jelentkezés határideje már lejárt. Mostanra közzétették a részletes tudományos program előzetesét, ami a H-SPACE 2020 honlapján már olvasható. A 2020-as konferencia kiemelt témája a következő nemzedék oktatása és képzése, mindkét napon lesznek ezzel kapcsolatos előadások. A munkanyelv angol, de az első (szerdai) napon, közvetlenül a hivatalos megnyitó előtt, február 26-án délután 13 és 14 óra között a MANT – ahogyan tavaly is – egy magyar nyelvű kerekasztal-beszélgetést szervez, a magánűrhajózás témáját járva körül.

A 14 órakor esedékes hivatalos megnyitó után, a plenáris szekcióban meghívott előadás hangzik el a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) tavalyi rádiókommunikációs világkonferenciájának (WRC-19) eredményeiről, az űrtevékenység szemszögéből. Utána a posztereket bemutató résztvevők kapnak 1-1 percet, hogy „villámelőadások” formájában felhívják a figyelmet munkájukra. A szerdai második felvonás két párhuzamos szekcióban zajlik majd. Az egyik előadóteremben a tudományos és műszaki témáké lesz a főszerep, a másikban az oktatás és ismeretterjesztés lesz terítéken. Este 8-tól pedig játékos formában, izgalmas kvízesten tehetik próbára tudásukat a vállalkozó kedvű résztvevők, a népszerű AstroQuizNight sorozat részeként.

Február 27-én (csütörtökön) reggel 9 órakor szintén tudományos és oktatási szekcióülésekkel folytatódik a program. A kiállított több mint 20 poszter a konferencia teljes ideje alatt, mindkét napon megtekinthető lesz a BME I épületének földszintjén. A H-SPACE 2020 délután fél 2-kor zárul, de este 6-kor lesz még egy kapcsolódó magyar nyelvű esemény, a HTE Távközlési Klub következő beszélgetése.

A H-SPACE 2020 konferencia iránt érdeklődők már most jelentkezhetnek egy online regisztrációs űrlap kitöltésével. A részvétel a ingyenes, a jelentkezés lehetősége egészen február 24-éig nyitva áll.

(forrás: www.mant.hu)